Oskarshamn

Facklig kritik mot kommunalt bygge

Oskarshamns kommun beskylls av fackförbundet Byggnads för osund konkurrens för att man anlitat ett bemanningsföretag utan kollektivavtal.

 Företagets polska arbetare har uppgett för Nyheterna att de tjänar drygt 80 kronor i timmen. Enligt normala svenska avtal är lönerna dubbelt så stora.

- Det här är osund konkurrens. Jag kan förstå om andra företag som skulle vilja göra jobbet går i taket, säger Johnny Olsson på fackförbundet Byggnads till tidningen.

 -Med tanke på de arbeten som polackerna utför så är det också helt givet att det borde finnas ett avtal med just Byggnads, enligt Johnny Olsson.

Byggnads kommer inte att kunna driva någon process mot Oskarshamns kommun, eftersom man saknar avtal med kommunen. Däremot har facket har full rätt att försätta ett företag som inte tecknar kollektivavtal i blockad, precis som i det uppmärksammade Vaxholmsfallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".