Det nya ljuset kommer från länet. Foto: Projektmaterial

Nya ljuset kommer från länet

LED-tekniken väntas bli ersättare till den traditionella glödlampan som redan börjat fasas ut och ska vara borta 2012 i Sverige.

Inom ramen för ett treårigt EU-projekt styrt från Kalmar ska tekniken och designen utvecklas främst kring gatu- och fasadbelsyning men på sikt även för hemmabruk.

  Den traditionella glödtrådslampan har hängt med i över hundra år ocher ger ett bra ljus på de flesta sammanhang men med dagens mått mätt är inte tekniken särskilt energieffektiv. Knappt 10% av energin som används blir till ljus resten blir värme, med LED- tekniken är förhållandet tvärtom nästan allt blir till ljus själva lampan blir inte ens varm.

- Det unika med LED-lampor i gatubelysning är , förutom att de drar mindre energi, att färgåtergivningen blir bättre än i den belysning som finns idag säger delprojektledaren Ulf Rickardsson

- Tekniken har inga nackdelar för det går att styra ljusets egenskaper och det finns inga miljögifter i lamporna säger Ulf Rickardsson.

LED- lampor för hemmabruk finns att köpa men är dyra än så länge. Tidiga versioner av lampor för gatubelysning finns uppsatta i bland annat Kalmar för test.

Projektet i Kalmar ska ta fram nya lösningar för hur tekniken ska användas och utvecklas som bäst på 6 olika platser kring sydöstra Östersjön bland annat i Kalmar och Oskarshamn. I Kalmar ska det bli i form av belysning i rondeller och längs cykelbanor.

LED - tekniken gör det möjligt att driva gatubelysning med solenergi utan tillgång på fasta ledningar vilket gör det möjligt att få beslyning på öarna eller platser på landsbygden vilket kommer testas i Oskarshamn.

Om ett par år tror projektledaren Ulf Rickardsson att tekniken och prisutvecklingen kommit så långt att LED - lamporna blir vanliga även i hemmamiljö och att lågenregilamporna kan bli en kortvarig parentes i lamphistorien.

- Projektet har en mycket viktig funktion att fylla , många kommer bygga sina armaturer efter den information vi tar fram tror Ulf Rickardsson.

- Designskolan i Pukeberg och Högskolan i Kalmar tillsammans med universiteten i Klaipeda och Wismar kommer spela viktig roll genom sina unika kunskaper kring ljusdesign säger huvudprojektledaren Bertil Eifrem.

Jan Rindstig

jan.rindstig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".