Dags för nya toppmöten på Kalmar slott? Foto: Simon Leijnse

Ny Kalmarunion önskas

Historikern och den samhällspolitiska chefen på fackförbundet SACO, Gunnar Wetterberg, vill se ett nytt förbund mellan de nordiska länderna, en ny Kalmarunion.

Det är på DN Debatt som han idag presenterar idén och räknar upp hur han tror det skulle kunna gå till och vilka fördelar det skulle ge för samtliga nordiska länder. Bland annat, skriver Wetterberg, skulle en nordisk förbundsstat bli världens tionde största ekonomi och i och med det "ha en given plats vid de stora internationella rådslagen" och "I EU kunde de nordiska länderna med större tyngd hävda nordiska värden".

Förutom en stor gemensam ekonomi skulle också ett gemensamt norden stå mer säker och inte, som idag, vara så känslig för kriser inom enskilda näringsgrenar och företag, som bilindustrin i Sverige, oljan i Norge och mobiltelefonin i Finland.

Ett enat Norden har också fått bättre förutsättningar under de senare årtiondena, menar Wetterberg, då den svenska kaxigheten som historisk stormakt i området har lagt sig i samband med Norges, Danmarks och Finlands framgångar på olika områden. "Den ömsesidiga respekten är större än den var för några årtionden sedan, samtidigt som fördelarna med ett enande har ökat."

Som argument varför en nordisk union skulle fungera på sikt är ländernas nära förhållande historiskt, och en värdegrund som har mer gemensamt än några andra länder i Europa. Som självklart statsöverhuvud skulle Dronning Margrethe II av Danmark vara, menar Gunnar Wetterberg, och säger att symboliken namnets likhet med drottning Margareta, som låg bakom Kalmarunionen 1397, talar för sig.

Om akterna och överenskommelserna skulle skrivas under i just i Kalmar säger dock Wetterberg inget om.

Simon Leijnse
simon.leijnse@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".