Oskarshamn

Nya kärnkraftverk välkommet

På en presskonferens i dag offentliggjordes planer på ny svensk kärnkraft. Det är det statliga energibolaget Vattenfall som tillsammans med Industrikraft ska inleda ett samarbete, som kan resultera i att minst en ny reaktor byggs.

Vattenfall och basindustrins bolag Industrikraft presenterade i dag en avsiktsförklaring om gemensam kraftproduktion som kan komma att innebära att en ny reaktor byggs. Enligt Industrikraft ska också andra alternativ studeras.

Och om det blir nya satsningar på kärnkraft är det välkommet i Oskarshamn. När Sveriges Radio Kalmar besöker Simpevarpshalvön på fredagen är de flesta positiva. Ingemar Ritzén jobbar med driftplanering på O1:an i Oskarshamn.

– Jag tycker att det skulle kännas jättebra, och det skulle vara en kick för industrin att få satsa på någon nytt och förhoppningsvis inte bara ett verk utan fler, säger han till Sveriges Radio Kalmar.  

Det var efter regeringens energiuppgörelse i våras som det återigen öppnades upp för nya kärnkraftsreaktorer. Redan då började kraftbolaget Eon, som är delägare i de tre svenska kärnkraftverken och OKG:s huvudägare började då undersöka förutsättningarna för att bygga en ny reaktor på Oskarshamnsverket som kan ersätta den äldsta reaktorn O1:an när den ska fasas ut och 10 till 15 år.

Roger Svensson som jobbar på NCC:s bygge vid kärnkraftverket säger att det vore bra.

– Jag vill att de ska satsa på kärnkraften faktiskt, och att vi kan fasa ut de gamla verken och istället bygga nya och mer effektiva.

Vad skulle det betyda?

- Givetvis mer arbete, säger Roger Svensson.

Men det finns de som är motståndare till kärnkraften i Oskarshamnsområdet. Monica Johansson är en av dem:

– Jag hoppas den försvinner, men det måste finnas ett alternativ innan den försvinner, säger hon.

Varför gillar du inte kärnkraften?

- Det som hände i Tjernobyl, om det kommer hit, vi bor så nära här vad händer då, jo då är vi borta, vi måste tänka på barnens framtid, säger Monica Johansson.

Sigrid Ingesson
sigrid.ingesson@sr.se

Fakta kärnkraften Sverige:

Sverige har tre kärnkraftverk med tillsammans tio reaktorer i drift. Dessa tre är Forsmark, Oskarshamn och Ringhals. Samtliga byggdes under perioden 1972 till 1985. Ett fjärde verk, Barsebäck, har tagits ur drift. Totalt svarar kärnkraften för cirka 70 terrawattimmar per år, vilket motsvarar nästan hälften av den svenska elproduktion. Efter alliansregeringens beslut i våras togs förbudet mot nybyggnad bort. Inom ramen för maximalt tio reaktorer tillåts nybyggnation inom de befintliga anläggningarna för att ersätta gamla reaktorer. /TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista