Västervik

Ingen massflykt från kyrkan

Den första november är sista dagen för de som lämna Svenska kyrkan, iallafall om man vill att utträdet ska gälla från och med nästa år 2010. Men idag handlar det inte längre om någon massflykt.

Sedan kyrkan skiljdes från staten för några år sen så har många lämnat kyrkan, men nu verkat antalet utträden ha planat ut tycker Britt Alf som är kyrkoherede i Västervik.

De senaste dagarna har hon haft ett par personer varje dag som velat lämna kyrkan, men det varit något massivt utträde säger hon.

– Jag upplever inte att det är något massivt utträdande, så att säga, men det är några varje dag just nu under den här perioden, men jag tror inte slutsiffran blir särskilt mycket högre än tidigare år, säger Britt Alf.

Och hon tycker det är vemodigt när hon måste skriva på utträdesansökningsblanketterna.

Saker som påverkar att människor vill gå ur Svenska kyrkan kan vara, siar Britt Alf, att det numera står tydligt på skattesedeln vad man betalar, kyrkovalet som innebar att alla medlemmar uppmärksammades att man var medlem, uppmärksammade beslut på senaste kyrkomötet osv.

Samtidigt är det viktigt att man sätter sig in vad ett utträde verkligen innebär för en själv och anhöriga, menar Britt Alf, som förstås försöker motverka en medlemsflykt.

– Ja vi funderar ju ständigt på och förändra möten och metoder och hur vi ska finnas till för nutidsmänniskan på allra bästa sätt, säger Britt Alf.

Lennart Ackling
lennart.ackling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista