Kalmar län

Vårdcentraler glömmer anmäla

Vårdpersonal har skyldighet att anmäla till Socialstyrelsen, om något blivit fel i vården. Men flera vårdcentraler i länet har inte gjort en enda sådan lex Maria-anmälan under dom senaste tio åren. Det visar en granskning som Socialstyrelsen gjort.

Totalt har 36 vårdcentraler i Östergötland, Kalmar och Jönköpings län granskats för att ta reda på om det finns några brister i vårdcentralernas anmälningssystem. Bakgrunden är att vårdcentralerna inte gjort en enda anmälan enligt lex Maria under de senaste tio åren.

En tredjedel av vårdcentralerna uppgav att det hade inträffat fel som borde ha rapporterats men som man aldrig berättade om för Socialstyrelsen. Det handlar om bland annat brister i informationsöverföring när patienter skrivs ut från sjukhus och fel i journalsystemet.

Kerstin Hammar på Socialstyrelsen:

- Jag kanske blir förvånad att det var så många som 36 i vår region som inte gjort en anmälan på 10 år, säger hon.

Vad säger det om kulturen på vårdcentralerna?

- Ja, vad ska man säga, det finns ganska mycket mer att jobba på, säger Kerstin Hammar.

Socialstyrelsen vill nu att vårdcentralerna lyfter den här frågan och bland annat ser till att all personal förstår att misstag ska rapporteras för att upptäcka bakomliggande orsaker så att misstaget inte upprepas.

Daniel Klaar, SR Östergötland
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista