Västervik

Vägrar ge bidrag till BRIS

Västerviks kommun är idag en av få kommuner som vägrar att ekonomiskt stödja organisationen Bris, Barnens rätt i samhället.

Birgitta Mäki chef för Bris region Öst som omfattar norra Kalmar län, Östergötland och södra Sörmland säger att det bara är Västervik och Ydre som inte vill betala och hjälpa Bris.

– Alla andra ställer upp. Och vi beklagar att Västervik inte tycker vårt jobb är så viktigt att de vill hjälpa till och betala verksamheten, säger Birgitta Mäki till Sveriges Radio Kalmar.

Den socialdemokratiske oppositionspolitikern Saad Benatallah, som sitter i kommunstyrelsen är upprörd över att Västervik inte betalar solidariskt med andra kommuner.

– Det är inte bra alls. Det är rent ut sagt för djävligt att man inte betalar till en sådan organisation som gör ett jättebra jobb, trygghet för våra barn att ha någon att prata med, någon att säga till vad man tycker och tänker, säger han.

Mats Hugosson, centern och i Västerviks kommunledning säger att kommunen bara ger bidrag till lokala föreningar och inte de på riksplanet.

– Men det är klart att vi tycker Bris är bra och jag vet inte idag hur fullständigt omedgörlig kommunen ska vara när det gäller Bris-frågan, säger han.

Lennart Ackling
lennart.ackling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista