Kalmar

Automat säljer läkemedel i mataffären

Om några veckor kan du köpa huvudvärkstabletter i en automat i den vanliga mataffären. Kritiker menar att kontrollen blir sämre.

Läkemedelsverkets lista över receptfria läkemedel som får säljas i den vanliga detaljhandeln är lång. Riksdagens nya apoteksreform innebär inte bara att nya, privata apotekskedjor ska ta upp kampen med det statliga Apoteket. Den innebär också att vanliga livsmedelsbutiker kan börja sälja läkemedel.

Om ett par, tre veckor sätter Ica-butiken i Södercentrum i Kalmar igång sin automat, där receptfri medicin ska säljas till personer över arton år.

- Jo jag skulle kunna tänka mig att köpa läkemedel där, säger Birgitta Edmark som är på väg in i butiken.

- Det är ju jättebra och bättre öppettider än på Apoteket.

Automaten inne i mataffären är hela tiden uppkopplad på nätet. På så sätt kan den också kontrolleras centralt, för att till exempel hålla koll på hur mycket läkemedel den säljer.

- Genom att ha en automat kan vi följa de lagar och regler som gäller, berättar Per Albertsson som är chef på ICA Södercentrum.

På Apoteket Giraffen i Kalmar, som fortfarande är statligt, är Mikael Nilsson chef. Han är orolig för vilka konsekvenser det kan få med mer lättillgängliga läkemedel.

- Receptfria läkemedel kan också vara skadliga, säger han och berättar att personalen på apoteket har fångat upp flera personer som köpt för mycket eller av fel sort.

- Äter man till exempel medicin hemma så kan den krocka med receptfria läkemedel. Då är det bra att fråga om råd först.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista