Kalmar län

Knepigt att hitta rätt webbsida

Det är inte helt enkelt att hitta landstingets webbsidor på nätet. En lyssnare hörde av sig till radion efter att han inte hittat rätt när han sökte efter information om när han skulle vaccinera sig.

Att kunna bli hittad snabbt på nätet blir allt viktigare för svenska myndigheter, landsting och kommuner.

En av utmaningarna är just nu att nå ut med rätt information om vaccineringen mot den nya influensan.

När Patrik Elmqvist som arbetar på landstingets informationsenhet skriver in sökorden "Nya Influensan Vaccin Kalmar" i en sökmotor visar den första träffen Sveriges Radio Kalmars webbsida.

- Men som nummer två eller tre finns rätt information från landstinget, berättar han.

Det krävs en del förkunskap för att hitta rätt på nätet. Exempelvis gäller det att specificera att sökningen gäller den "nya influensan" för att inte hamna fel på landstingets webbsidor.

- Det är vårt ansvar att göra det så lätt som möjligt - men den som söker måste också göra så rätt som möjligt, säger Patrik Elmqvist.

Landstingets webbplats www.ltkalmar.se anpassas automatiskt för att den ska fastna i sökmotorerna så bra som möjligt, så kallad sökmotoroptimering. 

Enligt Patrik Elmqvist finns det andra prioriteringar när landstinget nästa år börjar jobba på en modernare webbsida.

- Då handlar det mer om att göra den mer lättläst för synskadade till exempel.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista