Vimmerby

Tummen ner för luftledningar

Elbolaget väljer en luftburen ledning mellan Vimmerby och Kisa trots att markägare, länsstyrelser och intresseorganissationer vill ha den nergrävd.

Dragningen av den nya elledningen mellan Kisa och Vimmerby börjar närma sig. Trots att markägare, intresseorganisationer och länsstyrelser helst vill att ledningen grävs ner väljer elbolaget Eon att bygga en luftburen ledning.
– Jag tycker att det är synd, säger Peter Borring, länsordförande i LRF.

– Det är synd, för jag tycker att elbolagen har gjort stora vinster, och efter stormarna Gudrun och Per sa man att det skulle användas till att bygga säkra elleveranser, säger Peter Borring. Ett sätt skulle vara att gräva ner kabeln.

Enligt elbolaget Eon skulle en nedgrävd kabel mellan Kisa och Vimmerby kosta 300 miljoner kronor. En luftburen kostar bara 65 miljoner kronor.

Anledningen till den stora prisskillnaden är att det är mycket sten och berg i marken där elledningen ska dras fram. Kinda kommun har heller inte haft några synpunkter på om det ska vara luftlednig eller en nedgrävd kabel.

Enligt EON är den nya luftledningen lika driftsäker som en markkabel. Att luftledningen är 235 miljoner kronor billigare är ett av huvudskälen till att Eon valt det alternativet. Men det innebär också en 40 meter bred kraftledningsgata genom landskapet och att naturresurser i form av skog går förlorade.

Björn Persson som är EONs regionchef i Östergötland förstår att markägare helst vill ha en markledning, men luftledningen är enligt honom det bästa alternativet.

– Vi måste rätta oss efter fakta, efter vad myndigheterna säger, efter ekonomiska realiter, efter att bygga så leveranssäkert som möjligt. I det här fallet är det luftledning som det kommer att bli.

Peter Borring på LRF tycker ändå att en markkabel skulle vara lönsam på lång sikt.

– Kostnaden är stor för att gräva ner, det är jag medveten om. Jag tycker att man måste se det i ett 70 års-perspektiv. Väger man in smidigare brukande och mer ytor till jord- och skogsbruk, blir kostnaden inte blir så hög.

Byggstart kan ske 2012.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista