Oskarshamn

Befarad svininfluensa på skola

Minst två elever på Saltviksskolan i Oskarshamn har insjuknat i influensa A. Landstinget säger att det sannolikt rör sig om svininfluensan.

"Även på andra skolor i länet kan antas att elever insjuknat i influensa" skriver landstinget i ett pressmeddelande.

På Saltviksskolan i Oskarshamn är det flera elever som insjuknat, och två av dessa har det alltså tagits prover på. Proverna visar att de bär på influensa A, vilket till 95 procents sannolikhet innebär att de har den nya influensan. Ett andra prov har tagits men svar på det kommer först om ett par dagar.

- Motorn i smittsmittspridningen är barnen och skolorna och sen så nästa fas det blir att det sprids från dessa, säger Per-Åke Jarnheimer.

Skolorna får vaccin först tidigast nästa vecka, men enligt Per-Åke Jarnheimer har det inte varit möjligt att tidigarelägga vaccineringen av barnen då socialstyrelsens riktlinjer säger att de först ska vaccinera riskgrupper och vårdpersonal. Per-ÅkerJarnheimer upprepar uppmaningen kring vikten av att vaccinera sig och tar ner ryktena om biverkningar som fått många att inte vilja vaccinera sig.

- Jag tycker det är viktigt att man vaccinerar sig. Alla rykten som florerar om vaccinets farlighet ska man ta med en stor nypa salt.

Den gångna veckan har antalet verifierade influensafall i Kalmar län ökat meddelar landstinget i Kalmar.

SR Kalmar
nyheter.kalmar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista