Gamleby

Oklart om fel vid flickas död

Länsstyrelsen kommenterar nu den tragiska händelsen i trakten av Gamleby, där en 14-årig tjej som bodde på ett behandlingshem i Västerviks kommun, försvann och senare hittades död.

Idag kallade länsstyrelsen till presskonferens för att berätta om deras tillsyn av hemmet.

- Vi gjorde ett oanmält tillsynsbesök den 6 och 7 oktober så begärde vi in handlingar i det här enskilda fallet den 8 oktober, berättar Elisabeth Edberg-Karlsson arbetar på länsstyrelsens sociala enhet.

14-åringen försvann från behandlingshemmet fyra gånger på kort tid - men om hemmet gjort något fel är för tidigt att svara på.

Länsstyrelsens utredning ska nu pågå, kanske i flera månader till. Samtidigt poängterar länsstyrelsens handläggare att det viktigaste just nu är att ta hand om de andra flickorna och den personal som finns kvar på hemmet.

Under länsstyrelsens senaste tillsynsbesök, som var oanmält, försvann flickan men återfanns senare välbehållen. Trots att det var känt att hon brukade rymma, kunde hon försvinna igen.

- Tillsynen kan inte förhindra att ett barn mår dåligt eller försvinner, säger Elisabeth Edberg-Karlsson.

- Länsstyrelsens roll är att granska i efterhand, om det finns förutsättningar att bedriva god vård på det ställe som vi gett tillstånd till.

När polis, hemvärn och helikopter på onsdagen sökte efter flickan, gjordes den tragiska upptäckten att hon var död.

 Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista