Kalmar

Brist på praktik för sjöfartsstudenter

I takt med att svenska rederier väljer att flytta huvudkontoren utomlands och drar in på antalet frakter, så har studenterna på Sjöfartshögskolan i Kalmar svårare att få praktik.

Emma Euler är en av eleverna som fick vänta en månad innan hon fick beskedet om att hon får en praktikplats.

- Jag har ju inte så mycket kontakter, eftersom detta är mitt första år, säger hon till Sveriges Radio Kalmar.

Inför varje termin kommer Sjöfartshögskolan och rederierna överens om hur många platser de kan erbjuda studenterna som vill läsa på utbildningen.

Trots att skolan tog in färre elever än vad de fick på grund av att vara säker på att alla skulle få en praktikplats har det varit svårt för eleverna att hitta ett rederi som kan ta emot dem.

- Efter antagningen ändrades förutsättningarna för svenska rederier och många har påbörjat en utflaggning där man byter sitt huvudkontor, säger Jan Snöberg, prefekt på Sjöfartshögskolan i Kalmar.

Det är inte bara högskolans elever som drabbas. Runt om i landet finns också gymansieskolor som inriktar sig på sjöfart och de har ännu tuffare att få praktikplats. Något som i längden även drabbar sjöfartshögskolan som där är en del av utbildningarna bygger på att dom sökande har erfarenhet från sjöss.

- Läget är givetvis ansträngt, säger Jan Sjöberg.

Carolina Svensson
carolina.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista