Kalmar län

Nog med en dos vaccin

En dos vaccin mot svininfluensa räcker för de allra flesta av oss, men barn under 13 år och personer med nedsatt immunförsvar bör få två doser. Det rekommenderas av Läkemedelsverket och Socialstyrelsen efter ett möte på fredagen.

Beskedet välkomnas av biträdande smittskyddsläkaren i Kalmar läns landsting, Per-Åke Jarnheimer.

- Det förenklar för oss. Vi får loss flera doser, säger han,

Inom Landstinget har man varit inställda på att ett sånt här besked kunde komma och har därför inte planerat att ge någon andra spruta till till exempel vårdpersonalen.

Däremot kommer det frigöras en del doser nästa vecka då man planerat för de andra sprutorna för en del riskpatienter som nu inte längre behöver dem.

Tidigare har också Världshälsoorganisationen bedömt att det i regel räcker med en vaccindos för att få ett gott skydd mot svininfluensa.

De som har nedsatt immunförsvar måste fortsättningsvis få två sprutor och de kommer få det nästa vecka.

För att de som kallats till vaccinering inte ska komma i onödan har landstinget förberett för att istället erbjuda dem vaccin mot säsongsinfluensan.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista