Kalmar

Svensk piratjakt kritiseras

Trots problem i det kenyanska rättsväsendet och rapporter om tortyr i kenyanska fängelser har Sverige valt att lämna över de misstänkta somaliska pirater som gripits av svensk militär till Kenya för rättegång.

Det var i maj som en svenska styrka grep sju misstänkta pirater i Adenviken och i augusti inleddes rättegången mot dem. Och med i den svenska styrkan var Kalmaråklagaren Johan Henningsson som juridisk rådgivare.
Men kritiker fruktar nu att rättegångarna mot de misstänkta piraterna kan utvecklas till ett europeiskt Guantanamo. Advokaten Emmanuel Altit från den ideella organisationen Advocate du monde företräder de misstänkta piraterna.

Han säger att rättsprocessen mot piraterna fungerar dåligt och att det kan utvecklas till ett slags europeiskt Guantanamo. Enligt Altit har organisationen fått uppgifter om att pirater torterats och att tonåringar och vuxna anhållits och anklagats tillsammans.


Enligt uppgifter till Sveriges radio var de misstänkta som greps av den svenska styrkan mellan tonåren och 30-årsåldern. Rättegången mot de svenskgripna piraterna har startade i augusti men har just nu paus.

Emmanuel Altit menar att det finns allvarliga problem med rättegångarna mot de omkring 150 misstänkta pirater som nu ställs inför rätta efter att bland andra EU-länder varit med och gripit dem utanför Somalias kust. Advocate du monde har organiserat försvaret av de flesta piraterna i rättegångarna och Emanuel Altit säger att en rättvis rättegång inte är möjlig.

-Nej, det kenyanska rättssystemet kan inte organisera rättegången. Trots EU-stöd till åklagarna finns det stora brister i rättssystemet, vid inhämtandet av bevis och med korruption, säger Emanuel Altit.

Och det finns omfattande problem i både det kenyanska rättsväsendet med bland annat långa väntetider och med fängelserna där det rapporterats om att det förekommer tortyr. Det rapporter bland andra Utrikesdepartementet.

Det är något som EU velat förhindra när det gäller piraterna och därför har man tecknat ett avtal med Kenya för att garantera rättssäkerheten, att processen inte drar ut för långt på tiden och att de misstänkta får försvar i den mån rättvisan kräver det som det uttrycks i avtalet. Anders Jörle, presschef på Utrikes departementet, tror att det är tillräckligt.

-Det är så att man har gjort ett särskilt avtal med Kenya och de innehåller åtaganden som sträcker sig över de här frågorna där en rättvis behandling och human behandling är grundpelare, säger Anders Jörle.

Men att upprätta särskilda avtal med en stat där det förekommer tortyr i fängelserna och där rättsväsendet inte fungerar som det ska kan inte garantera vissa fångars rättssäkerhet och en human behandling för vissa fångar i fängelserna. Det säger Madelaine Seidlitz, jurist i Amnesty.

- Generellt sett säger Amnesty att det inte är möjligt att ingå den typen av avtal eller garantier med en specifik stat angående enskilda individer, säger Madelaine Seidlitz.

Reporter Sigrid Ingesson, Sveriges Radio Kalmar.
 sigrid.ingesson@sr.se 

Research Niklas Skeppar, Sveriges Radio Kalmar.
niklas.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista