Ingen rörelsefrihet för funktionshindrade trots lag

Under nästa år ska alla offentliga lokaler och miljöer vara tillgängliga för alla, även för personer med funktionshinder, det har riksdagen bestämt. Men anpassningen går långsamt.

Bara tre kommuner i hela landet har undanröjt de enkla hindren för funktionshindrade enligt en rapport från länsstyrelserna.

Det här är något som Inger Ekstrand i Kalmar, som är funktionshindrad, märkt av.

-De flesta affärer kommer man in i men långt i från alla. Och en del trottoarkanter är jättehöga och det är ju dåligt, säger hon.

Det är kommunerna som ska se till att samhället blir tillgänglighetsanpassat till och med 2010. Men i vissa kommuner har man inte ens gjort en inventering av vad som skulle behöva ändras. Till exempel Västervik där resursbrist är orsaken, enligt länsstyrelsens rapport.

 I Torsås finns någon handikapplan, något som finns i de flesta andra kommuner för att man ska ha på pränt vad som behövs göras. Tidsbrist är orsaken till att det saknas i Torsås.

Sigrid Ingesson
Carolina Svensson
nyheter.kalmar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".