1 av 2
Foto:Anders Nyberg/SR Kalmar
2 av 2
Landstingsråden Gudrun Brunegård (KD), Pierre Edström (FP), Christer Jonsson (C) och Henrik Yngvesson (M). Foto:Anders Nyberg.
Västervik

Ingen privatisering av sjukhus

Västerviks sjukhus kommer inte att privatiseras om den borgerliga alliansen tar tillbaka makten i landstinget nästa år. Det beskedet gav allianspolitikerna vid ett möte på Västerviks sjukhus på måndagen.

- De fyra allianspartierna har gång på gång blivit anklagade av socialdemokraterna för att ha en dold agenda och vilja privatisera Västerviks sjukhus. Nu är vi så trötta på dom här ständiga anklagelserna så nu har vi skrivit ihop en avsiktsförklaring där vi tillkännager vår avsikt att utveckla Västerviks sjukhus i fortsatt landstingsregi, säger Gudrun Brunegård (KD).

När alliansen var vid makten 2002-2006, drevs frågan om att låta någon annan driva Västervik sjukhus, dock utan att lyckas. Nu är frågan inte längre aktuell, och kommer inte bli det under kommande mandatperiod heller slår alliansen fast.

Beskedet gäller även en ändring i frågan om att låta några enheter knoppas av och drivas som bolag, vilket det funnits förslag om tidigare från en del allianspartier.

- Det gäller hela sjukhuset, alla kliniker, alla mottagningar, säger Henrik Yngvesson, (M).

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".