Kalmar

Misshandlade 16-årig fästmö

Han hotade och misshandlade sin 16-åriga fästmö i Kalmar. På måndagen inleddes rättegången mot den 25-åriga mannen.

Mannen som står åtalad för fridskränkning och olaga hot, har också hotat att döda flickans familj samt bränna ner deras hem.

Enligt åklagaren handlar de här om hedersrelaterat våld. Den 16-åriga flickan förlovades bort med en man hon inte träffat eller sett på bild. Förlovningen var arrangerad av flickans föräldrar.

Flickan berättade vid rättegången att mannen var mycket äldre och han var våldsam redan tidigt. Han letade efter ursäkter att bli arg och hade vid fler tillfällen hota och slagit henne. Bland annat inne på HM i Kalmar där en av personalen vittnade om att mannen plötsligt kom in i butiken och sparkade flickan i ansiktet och ofredade henns syster och mamma. Anledningen var att den 16-åriga flickan inte hälsast på honom ute på gatan på ett sätt som deras religion föreskrev. Och så fortsatte berättelserna under dagen om hot och dödshot, dessutom användes orden heder och respekt flera gånger.

25-åringen, som har oklar nationstillhörighet, nekar själv till anklagelserna men medger att han kan ha nuddat henne lite vid något tillfälle, något han inte tyckte man skulle se allvarligt på. 

Mannens advokat Michael Boberg sa inledningsvis att rätten skulle ta hänsyn til kulturella särdrag och de innblandaes etnicitet, men det avvisar åklagaren Kerstin Eriksson.

- Givetvis ska man ta hänsyn till folks kulturella ursprung och seder, men när de kommer i kollision med svenska lagar och bestämmelser, då är det de svenska bestämmelserna som går före, säger Kerstin Eriksson.

Hasse Carlsson
hasse.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".