Foto: Simon Leijnse
Kalmar län

14-åring ännu i respirator

En 14-årig pojke vårdas sedan måndagseftermiddagen i respirator på länssjukhuset i Kalmar efter att ha blivit svårt sjuk i svininfluensan.

14-åringen har drabbats av influensa A, det visar de första proverna, och med all sannolikhet betyder det att han drabbats av just svininfluensan säger smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer till Sveriges Radio Kalmar.

Pojken, som inte tillhör någon riskgrupp, utan tidigare varit helt frisk, insjuknade i fredags och kom till sjukhuset på måndagseftermiddagen. Han var då andfådd och hade svårigheter med att tillgodogöra sig syre. Pojken har förutom behandling med respirator även fått behandling med både antibiotika och Tamiflu.

Läget för pojken var under tisdagen oförändrat, det är för närvarande allvarligt men stabilt.

Den 14-årige pojken är det första svåra fallet i Kalmar län.

Per-Åke Jarnheimer säger att antalet prover, och andelen positiva av dem, ökar.

- Grundregeln gäller fortfarande, säger Jarnheimer.

Det vanligaste är att de allra flesta inte behöver söka sjukvård, men det är svårt att veta vilka som blir sämre. Om febern bara fortsätter och man blir värre, och framförallt om man har andningssvårigheter, så ska man se det som allvarligt, menar han.

- Men har man bara lite måttligt med feber och mår... bra, då ska man kunna klara av det här hemma.

SR Kalmar
nyheter.kalmar@sr.se

Information kring svininfluensan

Många länsbor har under tisdagen ringt till de tre sjukhusen och olika kliniker med frågor kring den nya influensan. Tidvis har trycket varit mycket hårt.

Har du frågor kring om influensan i allmänhet eller undrar över vaccinationstider gå in på landstingets hemsida www.ltkalmar.se. Där finns all information.

Är du sjuk, eller har någon anhörig som är sjuk, och är orolig för att det kan röra sig om influensa vänd dig i första hand till sjukvårdsupplysningen, telefon 1177, för att tala med en sjuksköterska eller ta kontakt med din hälsocentral.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".