Foto: Simon Leijnse
Kalmar län/Kronoberg

Utökat polissamarbete utreds

Polisen i Kalmar och Kronoberg kan i framtiden få en gemensam kommunikationscentral som styr poliserna på fält.

För några år sedan skrotades långt gångna planer på att ha gemensam kommunikationscentral, men nu har det blivit aktuellt igen, och om en månad ska en utredning om hur polisen i Kalmar och Kronoberg ska kunna sammarbeta effektivare än idag presenteras.

Det är Seppo Vouri överdirektör på rikspolisstyrlsen som genomför utredningen och vad han kommer att föreslå vill han inte säga idag.

Men när han pratat med poliser i de båda länen har gemensam kommunikationscentral varit en punkt som de har tagit upp, och det kan komma såna förslag när utredningen är klar.

Senast det här var uppe för några år sedan handlade det om ett sammarbete mellan Kalmar Kronoberg och Blekinge, med en gemensam cenral i Växjö. Det förslaget föll och Blekinge slog sig samman med Malmö, medan Kronoberg och Kalmar har fortsatt var för sig.

Men i försöken att spara pengar, och också få ett tätare sammarbete där polisen arbetar mer över länsgränserna har förslaget blivit aktuellt igen.

Den här gången tyder det mesta på att Kalmar i så fall skulle få den gemensamma centralen. När det nya polishuset byggdes tog man nämligen i och gjorde kommunikationscentralen så stor att man får plats även om man ockkså ska ta hand om växjö.

Leif Johansson
leif.x.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".