IKO - Björklöven 2-3

Björklöven vände mot Oskarshamn

IK Oskarshamn ledde med 2-0 inför sista perioden mot Björklöven men tappade trots det greppet om matchen som slutade 2-2 under ordinarie tid. Björklöven tog också bonuspoängen genom ett annorlunda straffmål av förre oskarshamnsspelaren Eetu Qvist.

Det allsvenska hockeymötet mellan Oskarshamn och Björklöven såg efter halva matchen ut att bli en snäll och odramatisk match där hemmlaget var lite effektivare. Resten av matchen blev raka motsatsen med massor av dramatik och heta känslor.

Efter en frejdig start av Björklöven under första fem minuterna så tog hemmalaget över mer och mer. Stundtals såg det ut som powerplay för hemmalaget men oförmågan att förvalta spelövertag till skott på mål och målchanser gjorde att det dröjde nästan 10 minuter innan första målet kom.

Nicklas Jadeland bröt fräckt in framför mål från tekningspunkten och gjorde periodens enda mål. Trots stundtals hårda tag resulterade det inte i en enda utvisning i första perioden.

Utvisningarna skulle komma och göra att initiativet gled över till Björklöven.

Utan en storspelande David Rautio i hemmamålet hade Björklöven både kvitterat och tagit ledningen i mitten av andra perioden. Det blev i stället Oskarshamn som utnyttjade en utvisning till att dryga ut ledningen till 2-0. Petri Tähtisalo sköt från blå linjen och på sargreturen kunde Jonathan Zion göra mål.

Trots det målmässiga underläget vek inte Björklövenspelarna ner sig i sista perioden utan ökade i stället trycket framåt samtidigt som hemmaspelarna blev ängsliga. Det kombinerat med två hemmautvisningar blev ödesdigert för Oskarshamn.

Björklöven gjorde både 2-1 och 2-2 i numerärt överläge genom Jussi Heikkinen och Fredrik Öberg vilket tvingade fram förlängning.

De extra fem minuterna blev resultatlösa men påföljande straffläggning fick ett ovanligt slut.

Efter fem missade straffar var det förre oskarshamnsspelaren Eetu Qvists tur för Björklöven. Han sköt och David Rautio i hemmamålet räddade men gled bakåt med pucken mellan skydden. Qvist signalerade mål, domaren visade att det inte var mål men protesterna hjälpte. Domaren ändrade sig och dömde mål.

Matchen slutade 2-3 till hemmaspelare och publikens stora besvikelse. Diskussionernas vågor gick höga länge efter matchslutet bland spelare,ledare, publik kring olika domslut och till och med vaktmästarna i hallen hade ett högljutt meningsutbyte med domaren kring hur isen skulle skötas.

På den efterföljande presskonferensen berömde Björklövens tränare Kari Eloranta sina spelare för hur de genomfört matchen medan Tommy Salo i hemmalaget tyckte domaren styrde över vinsten till gästerna och var mycket kritiskt mot bedömningsnivån under matchen.

Jan Rindstig
jan.rindstig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".