Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar

Influensasjuka transporteras öppet

Publicerat onsdag 11 november 2009 kl 06.40
Svårt influensasjuka transporeras i vanliga korridorer på länssjukhuset. Foto: Nick Näslund

Patienter med smittsamma sjukdomar transporteras genom länssjukhusets vanliga korridorer. Till exempel transporterades den 14-årige pojke, som är svårt sjuk i svininfluensa, förbi barnavdelningar och BB på väg till intensivvårdsavdelningen.

Orsaken är att sjukhuset håller på att bygga om. Men chefsläkare Christer Rosén vid länssjukhuset i Kalmar tror inte att risken för att smitta andra patienter var speciellt stor.

– Jag bedömer den risken som väldigt liten, säger han till Sveriges Radio Kalmar.

När den 14-årige pojken kom in till barnakuten konstaterade man att han var så dålig att man snabbt var tvungna att transportera honom till intensivvårdsavdelningen. Eftersom sjukhuset håller på att bygga om fick han då köras i korridorer bland andra patienter, bland annat förbi BB.

– Vid en sådan här transport måste man ta hänsyn till att det kan förekomma influensa som orsak till sjukdomstillståndet och man får skydda andra patienter i görligaste mån, säger Christer Rosén.

Hur gjordes det i det här aktuella fallet?

– Skyndsam transport till intensivvårdsavdelningen.

Personal med både munskydd och vaccinationsskydd transporterade alltså en svårt sjuk patient genom korridorer där vanliga patienter vistas. Och när influensan nu drabbar allt fler i Kalmar län, som hittills haft få fall av svininfluensa, rustar sig sjukhusen.

Om 10 procent av befolkningen drabbas av svininfluensa klarar sjukhuset det utan problem. Men om ett värsta scenario blir verklighet och 30 procent av befolkningen insjuknar, då kan inte sjukhuset klara vården av dem. Frågan är då hur många så svårt sjuka patienter som den 14-årige pojken som länssjukhuset klarar att vårda.

– Ja alltså, i det lättaste vårdscenariot kan vi säkerligen klara oss med de resurser vi har för normalt bruk, säger chefsläkare Christer Rosén.

Sigrid Ingesson
sigrid.ingesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".