Kalmar

"Måste se att hedersvåld förekommer"

En interpellation om att lyfta frågan om agerande mot hedersvåld i Kalmar kommun fick inget gehör i kommunfullmäktige. Istället avvisades det hela med att hedersvåld inte förekommer i Kalmar.

För ett par veckor sedan hade moderaten Jan Ingemar Lundström en interpellation i fullmäktige om problemet med hedersvåld, men vann inget gehör.

– Jag fick ju det svar jag väntat mig, att i alla andra kommuner där det är invandrarfamiljer som bor kan det ske, och det visar rapporterna, men som Birgitta Elfström sa att när man kommer till kommungränsen till Kalmar då finns det inte, säger Jan Ingemar Lundström.

Två veckor efter att kommunalrådet Birgitta Elfström avfärdade Jan Ingemar Lundströms interpellation hölls en rättegång i Kalmar. Rättegången handlade om familjens heder och en 16-årig flicka, som genom familjens försorg blivit trolovad med en nästan tio år äldre man som sedan ska ha misshandlat henne och hennes syster och dessutom hotat hennes familj till livet. Det handlade om heder från båda sidor, och vad den 16-åriga flickan tyckte räknades inte. 

Jan Ingemar Lundström följde rättegången under några timmar den andra rättegångsdagen och då han ska berätta om sina intryck efter så bar inte rösten.

– Jag har svårt att prata, jag kan inte. Jag känner ju oerhört starkt för den här lilla oskyldiga 16-åriga flickan.

– Jag hade hoppats och tänkt att det hade varit några fler som hade upplevt den här verkligheten som den här stackars flickan utsätts för. Vi måste ju även på det politiska planet lyfta upp att det här förekommer och hitta motåtgärder där vi kan hjälpa dessa utsatta små flickor, avslutar Jan Ingemar Lundström.

Hasse Carlsson
hasse.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".