Öppen källkod är inte låst och kan utvecklas av vem som helst. Illustration: Nick Näslund.
Kalmar län

Gratisprogram sparar miljoner

Landstinget och kommunerna i länet har hittat ett sätt att spara miljontals kronor åt skattebetalarna. Kostnader jagas i datorerna, där vissa dataprogram ska bytas mot alternativ som är gratis.

- Jag använder program som Word dagligen, säger kommunassistenten Yvonne Nilsson som är en av alla kommunanställda i Torsås som använder Office-paketet från företaget Microsoft.

Microsoft Office är en grupp vanliga dataprogram som till exempel används för att skriva och göra uträkningar på datorn. För att få använda dataprogrammen får kommunen betala - i många fall ett par tusen kronor för en licens som kan användas för en dator.

Torsås kommun har bestämt sig för att istället använda gratis alternativ. Det kan kommunen spara en halv miljon kronor på, enligt beräkningarna.

Den största offentliga organisationen i länet, landstinget, vill också spara skattepengar. 5.000 av landstingets datorer har Office-paketet från Microsoft installerat. På IT-avdelningen räknar man med att spara sex miljoner skattekronor genom att byta till gratisprogram på hälften av de datorerna.

- Men även sådana här program får problem och man kan behöva gå in och utveckla dem eller stötta användare, berättar Stefan Sjögren som är IT-chef över teknik och utveckling på landstinget.

Enligt honom är ett byte till nya program som man inte behöver betala för, ändå inte helt gratis.

- Man måste i regel sluta avtal med supportföretag som arbetar med de här frågorna och det finns många företag som lever på den här branschen idag.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se


Fotnot: Landstinget har 5.000 licenser för Microsoft Office 2009. Landstinget har redan installerat den gratis utmanaren OpenOffice.org på 300 datorer. Hur det fungerar ska landstinget utvärdera. Landstinget har också börjat använda öppen källkod på servrar och andra bakomliggande system.

Fakta: Så kan programmen vara gratis

Dataprogrammen som landsting och kommuner nu vill byta till är byggda av så kallad "öppen källkod" och är utvecklade av företag tillsammans med ideella krafter.

Ett av de mest kända programmen med öppen källkod är OpenOffice.org som har liknande funktioner som Microsoft Office. Det är OpenOffice.org som flera offentliga organisationer nu vill byta till i ett första steg.

Företagen som distribuerar de gratis dataprogrammen tjänar ofta pengar på att erbjuda fler funktioner som kostar pengar. Flera företag lever också på att ge support och berätta för användarna hur de nya programmen fungerar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".