Spikmattan är årets julklapp 2009. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Spikmattan är årets julklapp

Den är både hård och mjuk. Platt och fyrkantig. Den kan göra litet ont i början. Så beskriver Handelns Utredningsinstituts vd Lena Larsson spikmattan som utsetts till årets julklapp.

– Spikmattan speglar den hälsotrend som är ett övergripande tema i vårt samhälle i dag och får stadigt ökande uppmärksamhet, motiverar Larsson valet.

--Den har varit en snackis och fått stor uppmärksamhet i medierna. Den svarar för ett högt försäljningsvärde.

Lena Larsson har själv prövat på årets julklapp men har numera gett bort den. Omkring 500 kronor kan man få ge för spikmattan, ett lågprisvaruhus reade dock ut en variant för 49 kronor styck på onsdagen.

Spikmattan uppfyller alla de kriterier som HUI satt upp för att en produkt ska kvalificera sig för titeln årets julklapp.

Det är 22:a året i rad som HUI utser årets julklapp. Första gången, 1988, vann bakmaskinen.

Redan i somras utnämnde branschorganisation Svensk Handel spikmattor i plast till storsäljare. Produkterna har påståtts kunna bota det mesta från ryggont och huvudvärk till sömnproblem och stress. Men de saknar vetenskaplig visad effekt.

I somras stämde också konsumentombudsmannen (KO) ett företag som sålt spikmattor för vilseledande marknadsföring.

TT

Fakta årets julklapp:

HUI har sedan 1988 utsett årets julklappar som från start har varit: Bakmaskinen, videokameran, woken, CD-spelaren, TV-spelet, parfym, mobiltelefonen, cd-skivan, internetpaketet, elektroniska husdjuret, dataspelet, boken, dvd-spelaren, ett verktyg, kokboken, mössan, platt-tv:n, ett pokerset, ljudboken, gps-mottagaren och upplevelsen.

Årets julklapp måste uppfylla ett eller flera av följande kriterier: Det ska vara en nyhet eller fått nyväckt intressen under året, den ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter, den ska representera den tid vi lever i.

Källa:HUI

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".