Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Illustration: Simon Leijnse
Kalmar län

Rekommendation: vaccinera små barn

Även små barn bör vaccineras mot svininfluensan, den nya rekommendationen kom från Läkemedelsverket idag.

Nu rekommenderar Läkemedelsverket, i samråd med Socialstyrelsen, att även barn under tre år och ner till ett halvår gamla, ska vaccineras mot svininfluensan.

Innan har det bara rekommenderats barn i den åldern om de tillhört någon riskgrupp, men nu är alltså rekommendationen allmän.

- Vi har väntat på detta beskedet. Vi har förberett personalen mentalt för att det här beskedet ska komma, säger biträdande smittskyddsläkaren Per-Åke Jarnheimer.

Det är barnhälsovården som ska sköta uppdraget att vaccinera de minsta barnen. När barnhälsovårdcentralerna har tid att ta emot de mindre barnen kan dock variera.

Förmodligen får de minsta barnen vänta tills vaccinationen av 3-5 åringarna är klar men det kan variera beroende på vilka förutsättningarna är på respektive BVC. Landstinget ska nu se över hur vaccinationerna ska gå till i detalj. 

Barnen får en halv dos vid två tillfällen, med tre veckors mellanrum.

Beslutet grundas på en ny studie med 51 barn under tre år samt de erfarenheter man hittills har av att vaccinera barn mellan 3 och 6 år, samt barn under tre år som tillhör någon riskgrupp med vaccinet mot den nya influensan.

Undersökningen visar att även de yngre barnen får ett bra skydd av vaccinet och att det inte förekommer några andra biverkningar än hos äldre barn.

I morgon, fredag, publiceras en uppdatering av rekommendationerna till landstingen om vaccination mot den nya influensan på Socialstyrelsens webbplats.

SR Kalmar
nyheter.kalmar@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".