Allsvenskan

KFF får bestämma transferfönster

Det fyra veckor långa transferfönstret för svenska fotbollsklubbar under sommaren, kan komma att få olika datum säsong för säsong. Det hänger nämligen på när toppklubbarna i allsvenskan vill att det ska vara.

Det blir de fyra allsvenska lag som placerar sig högst i allvenskan året innan som får sista ordet om när transferfönstret ska finnas. Det hänger ihop med att de deltar i spel ute i europa.

Överenskommelsen har nåtts mellan klubbarna och Föreningen svensk elitfotboll, Sef, skriver TV4:s Fotbollskanalen. I år slutade AIK, IFK Göteborg, Kalmar och Elfsborg som topp fyra.

Eftersom den svenska fotbollssäsongen spelas under ett kalenderår och större delen av Europa i övrigt spelar höst-vår, ligger det tre månader långa svenska transferfönstret januari till mars medan majoriteten av övriga ligor har sitt öppet under juni-augusti.

--Fifas och Uefas regler är glasklara. Mellan säsongerna får man ha fönstret öppet i tolv veckor, som vi har på vintern och de andra har på sommaren. Mitt under sitt spelår får man bara ha ett kort fönster på fyra veckor. Vi har sökt dispens, men det går förbunden inte med på, säger Sef:s generalsekreterare Tommy Theorin till Fotbollskanalen.

--Vi kan som sagt inte ha öppet tolv veckor under sommaren, eftersom vi har säsong då. Men på det här viset når vi en bra mellanväg. Säg att exempelvis AIK måste lämna in sin första Champions League-trupp den 5 augusti. Då kan de komma överens med de andra tre lagen om att anpassa transferfönstret efter det, säger Theorin.

Personligen skulle ha vilja gå ett steg länge.

--Jag förespråkar att vi helt enkelt övergår till att spela höst-vår. Då jämnas villkoren fullkomligt ut. Vi inom Sef anser oss ha alla allsvenska och superettan-föreningar med oss i det resonemanget, men fortfarande återstår mycket argumenterande för att övertyga resten av landet, säger Theorin.

fotbollskanalen.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".