Thomas Lind är fabrikschef på Cementa. Foto: Nick Näslund.
Mörbylånga

Dina sopor kan driva Cementa

Dina hushållssopor kan få fart på ugnarna i Degerhamn på södra Öland. Det torra materialet i soppåsen kan sorteras ut och komplettera den kol som företaget Cementa använder som bränsle.

När den öländska kalkstenen blir till cement behövs mycket energi. Cementa ska snart börja elda på försök med det torra material som finns i vanliga hushållssopor.

- Vi bygger en anläggning för att lära oss hur bränslet fungerar, berättar Thomas Lind som är Cementas platschef i Degerhamn.

Tillsammans med Kalmarsundsregionens renhållare tittar nu Cementa på möjligheterna att använda lokala sopor. I så fall måste det gå att sortera ut det torra, brännbara materialet ur hushållssoporna någonstans i regionen.

Kalmarsundsregionens renhållare (KSRR) är ett kommunalförbund där de fyra kommunerna Kalmar, Mörbylånga, Torsås och Nybro ingår. Om inte Cementa får tag i det nya bränslet därifrån, så går det att importera från andra anläggningar i Europa.

- Vi ska prata med våra kollegor i regionen om det finns ett intresse att göra den här typen av sortering gemensamt, berättar Martin Herold som är förbundschef på KSRR.

Andra halvåret 2011 ska bränslet användas i båda de stora ugnarna på Cementa i Degerhamn. Och det är mycket av det alternativa, fasta bränslet som behövs vid sidan av huvudbränslet kol, berättar Thomas Lind.

- Vi skulle kunna använda 30.000 ton om året av det här materialet.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".