Kalmar län

Nytt förslag för hyresregler

Fastighetsägarnas organisation i länet ser positivt på regeringens förslag som kom i fredags. Det innebär att det nuvarande hyrestaket, där hyrorna i de kommunala bostadsbolagen sätter en gräns för hur mycket privata fastighetsägare kan få ut, försvinner.

I stället ska Hyresgästföreningen förhandla med kommunala och privata bolag på lika villkor. Dessa framförhandlade hyror bildar ett nytt hyrestak.

Därmed blir inte brukvärdeshyrorna inte längre styrda av allmännyttans lägenheter, utan de privata fastighetsägarna kan sätta hyrorna efter vilka lägenheter de har. Men fortfarande gäller att lika lägenheter ska ha lika hyra. Hyran bestäms av bland annat hur välskött den här och vilket läge lägenheten har. 

Det kan innebära för en del som bor hos privata hyresvärdar att mer attraktiva lägenheter får en höjd hyra och de som bor i mindre attraktiva områden får sänkt hyra.  

Lars Stjernfeldt på fastighetsägarnas organisation säger till Sveriges Radio Kalmar att det här innebär att det kan komma att byggas fler hyresrätter eftersom det blir lättare för de privata fastighetsägarna att få täckning för sina kostnader.

Hasse Carlsson
hasse.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".