Arkivbild: Tomas Brodin / Scanpix
Kalmar län

Ekonomisk kris hotar lantbruket

Många lantbrukare i länet hotas av ekonomisk kris. Orsaken är att årets gårdsstöd till lantbruket, som uppgår är kraftigt försenat.

Lantbrukarna i Kalmar län tillhör de värst drabbade och hundratals lantbrukare kan nu tvingas vänta ända till februari nästa år innan dom får sina pengar. Per Brunberg är styrelseledamot i LRF sydost och själv lantbrukare.

– De som ligger på fallrepet de får jättestora problem med detta. Att gå till banken är inte heller så himla lätt, det är inte säkert att man får mer stöd, säger Per Brunberg.

Lantbruket befinner sig i en besvärlig situation. De genomgår nu en av de värsta ekonomiska kriserna på många år och läget förvärras av att man tvingas vänta på det årliga gårdsstödet som vanligtvis betalas ut i slutet av året.

Per Brunberg driver själv ett större lantbruk och har rätt till ett gårdsstöd i miljonklassen. Utan stödet kan han inte driva sitt lantbruk och förseningen skapar stor oreda i hans verksamhet.

– Jag har helt enkelt fått låna upp pengar det här året för att klara de livida medel, det är tvunget, så illa är det. Och den produktion som är huvudnäringen för mig är mjölken och den har kanske den sämsta lönsamheten på 30-40 år, säger han. 

 Och han är inte ensam, många lantbrukare, både på stora och mindre gårdar är i samma situtation.

För att få ett gårdsstöd måste lantbrukarna varje år lämna in en deklaration över hur stort lantbruket är. Enligt Per Brunberg, vilket bekräftas av länsstyrelsen, beror förseningen på att myndigheten inte hunnit med att kontrollera och godkänna uppgifterna som ligger till grund för gårdsstödet. Han anser att dom drabbade lantbrukarna borde kompenseras för förseningen.

– När vi ska lämna in de här uppgifterna som rör hela EU paketet är vi bundna till ett viss datum. Är vi inte inne med papprena i tid så åker vi på ett rejält bötesbelopp, och då förväntas man sig att samma spelregler ska gälla tillbaka, säger Per Brunberg.

SR Blekinge
nyheter.blekinge@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".