Foto: Simon Leijnse
Kalmar län

Vaccinbrist i Kalmar län

Bristen på vaccin har blivit påtaglig i Kalmar län senaste tiden och en del mottagningar har inget, eller bara lite vaccin kvar trots att de egentligen skulle ta emot riskpatienter i veckan.

Det har blivit brist på vaccin mot svininfluensan i Kalmar län.  En del mottagningar har inget, eller bara lite vaccin kvar, trots att de egentligen skulle ta emot riskpatienter i veckan. Samtidigt förbereds nu för vaccineringen av de allra minsta som är under 3 år.

Denna vecka, vecka 47, är den sista vecka då riskpatienter ska vaccinera sig. Även skolbarn och barn i förskoleåldrarna vaccineras för för fullt. Redan förra veckan märktes bristen på flera hälsocentraler och idag är det slut på en del håll medan andra har doser kvar, men inte räknar med att det kommer räcka hela veckan visar en rundringning som Sveriges Radio Kalmar gjort.

Det också finns tendenser, har vi fått uppgift om, att personal, när tillgången är knapp, bara gett vaccin till de riskpatienter som är listade på den egna hälsocentralen. Så ska det inte gå till säger planeringschef Tomas Bergström som samordnar landstingets vaccinering.

- Vi har sagt att det finns inget krav på listning här för att få vaccin.

Det är också möjligt att en del hälsocentraler med flera ovaccinerade riskpatienter kan få ta del av de nya leverenser som kommer i veckan, även om övervägande merparten kommer gå till barn och ungdomar, säger Tomas Bergström. Han hoppas att hälsocentralerna också ska kunna dela med sig av vaccinet emellan sig så att riskpatienterna för hjälp under veckan.

Att det nu kan uppstå brist på en del hälsocentraler beror bland annat på, enligt Bergström, att tilldelningen gjordes genom en shablon som innebar att en hälsocentral eller privat läkarmottagning förutsattes ha 10 procent av sina listade patienter i någon av riskgrupperna.

Samtidigt pågår diskussionen om hur vaccineringen av de allra minsta, de mellan sex månader och tre år, ska gå till i detalj efter beskedet i torsdags att socialstyrelsen godkänner vaccinering av dem.

Ett möte hölls med chefer inom primärvårdsförvaltningen under måndagen. Primärvårdsstrategen Gudrun Adolfsson säger till Sveriges Radio Kalmar, att de på onsdag kan ge besked om vilka tider som kommer gälla för de öppna hus eller dropin-mottagningar som barnhälsovården ska ha för småbarnen nästa vecka.

- Samtidigt är det självklart, säger hon, att redan nu vaccinera de barn som ändå besöker barnhälsovården på ordinarie hälsokontroll eller är med när deras storasyskon kommer dit för att vaccinera sig.

Det är nu också bestämt att Smedby och Norrlidens barnhälsovårdscentraler i Kalmar kommer vaccinera de mindre barnen på plats ute på förskolorna på samma sätt som de gjort med dem över tre år. De fortsätter därmed med konceptet som bland annat gjort dem framgångsrika i vaccineringen i invandrartäta områden.

Vaccinering av den breda allmänheten väntas kunna komma igång tidigast om två veckor, under vecka 49 eller under vecka 50.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Detta är riskgrupperna

Du tillhör riskgrupperna om du har regelbunden läkarkontakt för:

  • Kronisk lungsjukdom
  • Extrem fetma eller neurologisk sjukdom som påverkar andningen
  • Kronisk hjärt- eller kärlsjukdom (inte enbart förhöjt blodtryck)
  • Nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling
  • Allvarlig lever- eller njursjukdom
  • Svårinställd diabetes
  • Astma och som har haft kontinuerligt behov av läkemedel de senaste tre åren
  • Barn med cp-skada eller ett multifunktionshandikapp (mer än ett handikapp)

Källa: Landstinget i Kalmar län

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".