Mindre strålning med ny teknik

Mindre strålning och kortare vårdköer, det är målet för ett nytt forskningsprojekt vid Universitetssjukhuset i Linköping. I april ska den nya tekniken nå sjukvården.

– Målet är att få en förbättrad bildkvalitet - ett bättre sätt att hitta förändringar i kroppen och samtidigt ha så låg radioaktiv strålning som möjligt, säger Magnus Aurell som är ansvarig för teknikutvecklingen i projektet.

När man undersöker en patient med datortomografi, som bland annat används för att upptäcka cancer, är det mängden strålning som avgör hur skarp röntgenbilden ska bli. Ju mindre strålning, desto suddigare blir bilden.

Den nya tekniken fungerar som ett avancerat bildbehandlingsprogram som i efterhand tar bort oskärpan i bilderna och gör organ och tumörer tydligare.

Målet med forskningssamarbetet är att minska strålningen med över trettio procent och dessutom ska man lösa problemet med dagens långa köer.

– När man lägger sig i en magnetkamera, som den ena typen av undersökning kallas, så lägger man sig i ett starkt magnetfält och så lyssnar man av signalerna från en radiopuls. Och det här tar tid, säger Magnus Aurell.

Men med den nya tekniken kan man lyssna av signalerna snabbare.

– På så sätt behöver patienten ligga kortare tid i den här maskinen och samtidigt kan man ha fler patienter per tidsenhet.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".