Friska går före i vaccinkön

Fullt friska vuxna har den här veckan kunnat vaccinera sig mot svininfluensan trots att det fortfarande finns barn och riskpatienter som inte fått vaccin. En privat läkarmottagning i Kalmar ger alla sina listade patienter vaccin.

 På andra håll lyckas patienter tjata sig till sprutor från personalen.

 Tanken är att vaccineringen av den breda allmänheten egentligen inte ska inledas i Kalmar län förrän om ett par veckor. Just nu ska fokus ligga på barnen och de riskpatienter som ännu inte fått en spruta.

Vad gäller riskpatienterna har hälsocentralerna och privata läkarmottagningarna gått in i sista veckan då det finns tider som ska vara vikta för riskpatienter.

Flera sjuksköterskor och chefer vi talat med säger att de vägrar ge vaccin till andra än just riskpatienter, förutom vid de tillfällen då det finns doser kvar i öppnade förpackningar som skulle bli för gamla om de inte används inom 24 timmar.

Men enligt uppgift till Sveriges Radio Kalmar finns det även de som gett med sig för påtryckningar från patienter.

Vår granskning visar idag till och med att det finns läkarmottagningar där fullt friska vuxna inte ens behöver tjata för att få en spruta.

På husläkarcentrum i Kalmar var korridoren på eftermiddagen full av patienter som är listade på mottagningen, men inte nödvändigtvis tillhör någon riskgrupp.

Det står snart klart att den privata läkarmottagningen den här veckan börjat vaccinera fullt friska vuxna. Kravet är bara att de är listade där.

- Skulle vi skicka hem alla patienter så skulle vi dels få en våldsam problematik med konflikter mellan personalen och våra patienter så vi försöker att i görligaste mån lösa det genom att ge dom som också visat intresse för att vaccinera sig nu, säger läkaren Alf Widberg.

Hans uppfattning är att man resonerar på samma sätt på andra håll. Bilden är en annan på de hälsocentraler som idag har helt slut på vaccin och tvingas säga nej till sina riskpatienter, vilket är fallet i Överum och andra ställen i Västerviks kommun till exempel.

Hade ni inte kunnat ge ert överblivna vaccin till någon mer behövande?

- Vi upplever inte att vi har något överblivet vaccin, däremot upplever vi att det är ett stort problem att skilja ut riskpersoner utan att skapa en stor problematik kring det, säger Alf Widberg.

Tobias Sandblad

tobias.sandblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".