På Öresundsbron blåste det tio sekundmeter hårdare än på Ölandsbron. Foto: Scanpix

Stormen ovanligt "snäll"

Effekterna av onsdagskvällens oväder med storm och regn blev förhållandevis lindriga i Kalmar Län.

Stormen bedömdes denna gång som ganska "snäll".

När vinden kulminerade vid 19-tiden med byar på närmare 30 meter per sekund stängdes Ölandsbron av för lastbilar och släp, ett stopp som varade en timme.

Vägverket rapporterade om enstaka träd som föll över vägen i länets södra delar. Många hushåll främst då i södra länsdelen blev utan ström. Tidigt i morse hade alla utom drygt 400 i Hagby-trakten söder om Kalmar fått tillbaka strömmen, men vid 7-tiden rapporterade Eon på hemsodan att alla hushåll hade ström.

Värst drabbades Skåne.  I Malmö uppmättes vindarna till 25 meter per sekund. I Helsingborg var det ännu värre - 30 meter per sekund.

De kraftiga vindarna ställde till problem för både väg- och järnvägstrafik. På Öresundsbron sänktes hastigheten i etapper och vid 17-tiden stängdes bron av helt sedan en lastbil blockerat vägbanan.

Flera träd föll över både vägar och järnvägar under kvällen. Polisen fick flera larm om bilar som kört in i nedfallna träd. Ett lokaltåg krockade med ett träd på Skånebanan. Ingen skadades men olyckan ledde till kraftiga förseningar på sträckan.

Som mest var cirka 8 000 av Eonss kunder i södra Sverige utan el.

TT/ SR Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".