Mellanhänder tjänar på höga mjölkpriser

En ny studie av de svenska mjölkpriserna visar att när bonden får mer betalt för mjölken stiger priserna i affärerna. Men när bonden tvärtom får sämre betalt följer butikernas pris på mjölk ändå inte med och sjunker.

– Om det är så att priserna borde ha gått ner när de inte gör det, då blir konsumenterna lidande av detta, säger Håkan Loxbo, analytiker på Jordbruksverket.

Vi får betala för mycket för mjölken?

– Ja.

Konsumenter och bönder tycks vara förlorare på den svenska mjölkmarknaden. Jordbruksverket har kartlagt hur priserna på mjölk förändrats de senaste tio åren. Och sambandet är tydligt, när priset till bonden stiger då blir mjölken i affären dyrare, men när bonden får sämre betalt då sker inga prissänkningar.

En standardmjölk kan kosta 6,95. Tror du att det är rimligt?

– Den skulle nog kunna pressas lite i pris, säger en manlig kund som Ekot träffat på en stor livsmedelsaffär i Jönköping. Han tror att mjölkpriset kan pressas någon krona.

På mejeriavdelningen står Amir Hejderi och packar korgen full med mjölkpaket och han blir upprörd när han får veta att den mjölk han köper borde vara billigare.

– Det känns inte bra att man betalar mer än det man ska betala, säger han.

Köper du mycket mjölk?

– Ja, vi har fyra barn, vi köper mycket mjölk.

Håkan Loxbo på Jordbruksverket tror att den främsta förklaringen till att det ser ut som det gör beror på bristande konkurrens mellan de stora livsmedelskedjorna i landet. 

– Det är nog pinsamt för dem med den här sortens nyheter, det är en rätt tydlig indikation på att de får lite mer förtjänst än vad de borde ha, säger Håkan Loxbo.

Tomas Svaton är vd Svensk Dagligvaruhandel och han delar de slutsatser som Jordbruksverket presenterar men menar att det är de som levererar mjölk till butikerna som inte sänker priserna i den utsträckning som de borde.

– Det görs väldigt stora ansträngningar att få priserna att anpassas till den kostnadsutveckling som är i samhället. Men så sker inte alltid därför att det finns en tröghet ifrån leverantörers sida att sänka priser.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".