Oskarshamn

Befäl friad efter värnpliktigs död

Det befäl som stått åtalad för arbetsmiljöbrott i samband med att en 19-årig värnpliktig från Oskarshamn omkom vid en övning med skarp amunition vid Utö i Haninge förra året, frias idag av Södertörns tingsrätt.

19-åringen träffades av ett skott i magen och dog, när en så kallad "låtsasorder" missuppfattades. 

Stridsbåten lydde ordern och körde rakt in i en skarp skottlossning från en skyttegrupp på land som övade framryckning över en bergsknalle och samtidigt sköt skarpa skott ut över vattnet.

Men ordern var en så kallad spelad order som inte skulle följas.

19-årigen, som var maskinist ombord på båten, träffades av ett skott i magen. Han flögs med ambulanshelikopter till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

I vintras åtalades det befäl, som var ansvarig för skjutövningen, misstänkt för arbetsmiljöbrott. Befälet gav order om att skjuta i fel riktning och – dessutom kunde befälet inte kommunicera med stridsbåten eftersom att radioutrustning saknades.

Men idag väljer domstolen att ogilla åtalet, och fria mannen. Enligt tingsrätten kunde befälet inte veta att stridbåten skulle missuppfata ordern och köra in i det farliga skjutområdet.

Oscar Rosén, ordförande i Värnpliktsrådet, är oroad över frikännandet.

– Tyvärr är det ju så att nu när man väljer att frigiva så kan det få konsekvenser i framtiden. Jag är bekymrad just för att så fort det är flera personer som delar på ett ansvar så är plötsligt ingen ansvarig när någonting går fel till, säger han till Ekot.

Helén Ling
helen.ling@sr.se