Oskarshamn

Strid om kyrkogolv snart över

Oskarshamns kyrka har snart varit stängd i två år på grund av oenighet om hur det uppruttna bjälklaget under golvet ska lagas. Nu kan en lösning var på väg.

Länsrätten anser att församlingen har rätt när dom vill gjuta ett modernt betongvalv och att länsttyreslen har fel som tycker det ska vara träbjälklag även i framtiden.

Kyrkan stängdes våren 2008 efter att det upptäktes att bjälklaget från 1800-talet var uppruttet.

Kyrkobesökare har sedan dess fått gå till andra kyrkor.

- Det är oerhört glädjande att vägar till en lösning nu öppnas upp men det återstår att se om länstyrelsen överklagar länsrättsdomen säger kyrkoherde Mats-Ola Nyhlén till Sveriges Radio Kalmar.

Under tiden kyrkan varit stängd har församlingsarbetet fått bedrivas i andra kyrkor i församlingen och större sammankomster som vid första advent och jul har fått hållas i Metodistkyrkan.

Ärendet ska tillbaka till Läsnstyrelsen som har möjlighet att överklaga men följs länsrättens dom kan arbetet med att gjuta nytt golv börja och det beräknas ta 3-4 månader.

-Om inte länsrättens dom överklagas räknar jag med att kyrkan är återställd till konfirmationen nästa pingsthelg säger Mats-Ola Nyhlén.

Jan Rindstig
jan.rindstig@sr.se