Västervik

Influensasjuk till Karolinska

Den influensasjuke 30-årige man som sedan förra veckan intensivvårdats på Västerviks sjukhus fördes natten till tisdagen till Karolinska sjukhuset i Solna för fortsatt vård.

Enligt Åke Aldman, chefläkare vid Västerviks sjukhus, ansåg man att mannen behövde så kallad Ecmo-behandling, en konstgjort lunga, eftersom han hade svårt att syresätta sitt blod. Men när mannen kom fram till Karolinska gjordes bedömningen av läkare där Ecmo-behandling inte behövdes. 

Till TT säger Ecmo-chefen på Karolinska, Kenneth Palmér, att mannen under tisdagen vårdas på intensiven och att man är beredda på att koppla in honom i en konstgjord lunga om läget skulle förvärras.

Det är bekräftat att mannen har haft svininfluensa och att mannen inte tillhör någon av riskgrupperna.

– Det han har nu är lunginflammation, som en följd utav det här, säger Åke Aldman.

Och nu ser man att antalet patienter ökar allt mer också i Västervik. Åke Aldman säger att kulmen ännu inte har nåtts men att beredskapen som finns på sjukshuset i Västerviks troligen kommer räcka.

– Vi har en avdelning som vi har möjlighet att öppna i händelse av att vi får en anhopning av fall som behöver sjukhusvård. Man kan inte ta hur mycket som helst, men vi tror att vi klarar av den beräknade mängden patienter vi kommer att få.

TT & Lennart Ackling SR Kalmar
lennart.ackling@sr.se