Sverige

Många grisar vanvårdas

Det finns allvarligare brister i djuromsorgen om svenska grisar än vad som hittills varit känt. Det visar en granskning som organisationen Djurrättsalliansen gjort och som Ekot rapportar om under tisdagen. Och uppgifterna upprör många.

En som får kritik är ordföranden i Swedish meats Lars Hultström. På hans gård har organisationen filmat och på filmen syns bland annat hur grisar tuggar på en död gris som ligger kvar i boxen. Grisarna har heller ingen halm att ligga på. Men det är inte bara på Lars Hultströms gård som missförhållanden upptäckts av Djurrättsalliansen.

Och filmen har upprört många. En som fick se den idag var Per Petersson grisbonde från Öland som var på ELMIA för en gristräff.

– Det är vidrigt, det är inga bra bilder i mina ögon. Sånt här ska inte förekomma, vi har en djurskyddslag som vi ska följa, säger Per Petersson.

Vad ska man göra för att få tillbaka förtroende efter en sådan här grej?

– Jag vet inte, jag blir lite chockad när jag ser sådana här bilder, jag har svårt att svara på det, säger han.

Och det är många som har reagerat efter att Djurskyddsalliansen lagt ut filmen som visar hur grisar i ett stall börjar tugga på en död gris.

Filmen är inte tagen här i länet, Djurskyddsalliansen har inte besökt några gårdar här i länet ännu. Men överallt där de varit har det enligt organsiationen sett likadant ut med missförhållanden på i stort sett alla gårdar. Och det är något som förvånar både grisbönder och andra i lantbruksnäringen.

På LRF i Kalmar sitter Åsa Felix Everbrand som bland annat varit med i deras djuromsorgsgrupp. Och hon säger att man LRF inte fått några indikationer på att det skulle finnas några omfattande problem hos länets grisbönder.

– Vi har inte sett att djuren skulle fara mer illa, däremot har vi sett att folk måste låna mer pengar och har problem med likviditeten, men det är inte på grissidan utan mer bland mjäölkbönder, säger Åsa Felix Everbrand. Å enligt henne har man inte fått några indikationer på att det skulle finnas några omfattande problem hos länets grisbönder.

David Svanberg SR Ekot, Leif Johansson SR Kalmar
david.svanberg@sr.se leif.x.johansson@sr.se