Dystert för sågverken

Läget för hustillverkarna har  stabiliserats något, men nu är det sågverken som verkar stå inför en period av varsel.

- Just för dagen är det sågverksindustrin som varslar och kommer troligtvis flera som får bekymmer framöver, säger Tommy Rälg ombudsman på GS-facket. (red anm. Det som tidigare var skogs och träindustrifacket).

För lite mer än ett år sedan var det hustillverkningen i länet som drabbades hårdast, med nedläggningar av köksluckefabriken Bräntorp i Nybro och hustillverkaren Finndomo i Hultsfred - där nära 250 personer förlorade sin jobb.

Dessutom kom golvfabriken Kährs i Nybro med storvarsel, och totalt har det försvunnit nära 500 jobb inom skogs och träindustrin i hela länet som aldrig kommer tillbaka enligt Tommy Rälg.

Men nu har eftervågen också slagit till mot trä och skogsindustrin. Det är framförallt bristen på råvaror som är den bidragen orsaken till att sågverken på många håll idag står helt stilla. Och för bara någon vecka sedan så varslade Jarls Timber i Broakulla 45 anställda.

Enligt ombudsmannen Tommy Rälg, finns det egentligen bara ett sätt att få fart på marknaden för trä och skogsindustrin och det är ett rejält bostadsbyggnadsprogram.

- Vi är besvikna på att det inte händer något på den fronten säger Tommy Rälg till Sveriges Radio Kalmar.