Södra Vi

Metallare fick jobbet tillbaka

Lite mer än ett år efter den stora dippen på arbetsmarknaden, så ser det nu ut att vända för vissa branscher.

Trots rapporter om Saab och Volvos motgångar  går det nu lite uppåt för underleverantörerna till fordonsindustrin i länet.

Markus Levin har precis återanställts på bildelstillverkaren Ljunghälls i Södra Vi, efter att ha varit varslad i början av året och fick lämna företaget i somras.

- Det känns jätteskönt att vara tillbaka, hoppas att det vänder nu, säger Markus  till Sveriges Radio Kalmar.

 För lite mer än ett år sedan möttes vi nästan dagligen av nya varsel. Och man kunde under 2008 notera att det varslades över 2000 personer om uppsägning.

Men idag är läget ett annat. Antalet varsel har minskat kraftigt.  Man kan jämföra förra årets 540 varsel i oktober, mot årets siffra 96.

Men trots uppgång för fordonsindustrin, så lider skogs och träindustrin fortfarande stora förluster. Även om hustillverkningen stabiliserats något, så har sågverken det väldigt tufft just nu.

Så sent för ett par veckor sedan varslade Jarls Timber i Broakulla 45 anställda om uppsägning. Och Tommy Rälg, ombudsman på Gs-facket, som tidigare var skogs och träindustrifacket säger till Sveriges Radio Kalmar att det bara är början om det inte vänder snart.

Anders Nyberg

anders.nyberg@sr.se