Högsby

Nya förhör om hedersmordet

Utredningen om hedersmordet 2005 på Abbas Rezai i Högsby är återupptagen. Nya förhör ska hållas med den nu 21-åring som dömdes som ensam skyldig och enligt hovrättens dom nu ska utvisas.

Högsta domstolen (HD) har stoppat utvisningen med anledning av mannens resningsansökan, något som Sveriges Radio Kalmar avslöjade i förra veckan

Hans advokat, Helena Karlsson, skriver i sin inlaga till HD att hon fått besked från riksåklagaren (RÅ) om att förundersökningen är återupptagen och att nya förhör ska hållas med den dömde. Eventuellt kompletteras även den tekniska undersökningen.

  Nu tar Helena Karlsson fasta på de svagheter som Göta hovrätt påtalat i sin dom 2006. Hon tillfogar också sin klients nya berättelse om hur dådet ska ha gått till, men den delen av resningsansökan har hemligstämplats av HD.

Den 20-årige mannen dödades genom att bli slagen, knivhuggen och skållad med het olja. Hovrätten slog fast att det var ett hedersmord, där motivet fanns att söka i kärleksrelationen mellan 20-åringen och den 16-åriga dottern i familjen.

 HD:s beslut om eventuell resning väntas inte förrän efter nyår.

SR Kalmar/ TT