"Handelns fel -inte grisböndernas"

Handelsblockens prispress och lockpriskampanjer  är orsaken till den nu uppblossade debatten om formerna för grisuppfödningen.

Det anser Sveriges Konsumenter i Samverkan.

Fokus har hamnat fel. Grundorsaken är den hårda prispressen som grisbranschen utsatts för under decennier", säger Bengt Ingerstam, från Hultsfred, som är ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan.

Handelsblockens behov av billiga alternativ till helgmaten har pressat fläskkotletterna och "fläskfilén" till bottennivåer för att få in folk i butikerna. Samma prispress förekommer inte på nötkött eller lammkött, heter det i ett pressmeddelse från konsumentorganisationen.

Man konstaterar att fläskkotletten länge kostat lika mycket 49:90. Det kan inte var anpassat till produktionspriset utan är ett pressat pris inför helgerna.

- Det är sorgligt att handelsblocken i sin iver att "konkurrera" sätter en hel bransch ur funktion, bara för egna syften att "kapa" konsumenterna. Det är inte vi konsumenter som kräver lägre priser, det är handeln som styr oss med priserna. Vi begär att vår regering/jordbruksminister utreder dessa missförhållanden och felstyrning av djurproduktionen med oss konsumenter som gisslan och grisarna som offer, fortsätter Bengt Ingerstam.