Loftahammar

Agneta dödades av en älg

Agneta Westlund som hittades död en bit från sitt hem i Loftahammar hösten 2008 blev inte mördad, utan troligen dödad av en älg.

Polisen ska ha kommit fram till att skadorna på hennes kropp måste ha åstadkommits av en älg, och att det inte rör sig om nått brottsligt, som man först trodde.

Polisens informationschef Ulf Karlsson säger till Sveriges Radio Kalmar att man inte längre tror att kvinnan har utsatts för något brott, men vill inte bekräfta att kvinnan dödades av en älg.

– Det är inte jag rätt person att svara på, säger han och hänvisar till en presskonferens på tisdag i nästa vecka då polisen ska redogöra för detaljerna i undersökningen kring kvinnans död tillsammans med en älgexpert.

Lättat make

För hennes man Ingemar Westlund som trots sitt nekande suttit häktad misstänkt för mord på sin fru kommer de nya uppgifterna som en lättnad förstås, samtidigt som han är mycket tagen och nere av det han varit med om under senaste året.

– Jag har ju begravt Agneta, med barnens pappa som skäligen misstänkt mördare. Och det är ju inte... Vårt sorgearbete har vi ju inte... vi får börja om igen, säger Ingemar Westlund med gråten i halsen.

Samtidigt som Ingemar är lättad över de nya uppgifterna är han psykist nere sedan polisen och samhället misstänkt honom för mordet. - Det har bedrivits en häxprocess mot mig och jag blev häktad på grund av fullständiga fantasier, att jag har kört över min hustru med en åkgräsklippare, säger Ingemar Westlund till Sveriges Radio Kalmar.

Samma dag som Agneta Westlund hittades död anhölls maken Ingemar Westlund som misstänkt för mord. Och även om han för en period sen avfördes från utredningen har misstankarna mot honom funnits kvar, bland annat hos loftahammarsbor.

Agneta Westlunds kropp obducerades ganska fort, men det gick inte att fastställa vad som orsakat hennes död. Samtidigt skickades hårstrån som säkrats på kroppen och kläderna till SKL, som så småningom slog fast att de kommer från ett hovdjur. Men långt senare tog utredarna, enligt Expressen, kontakt med älgexperter som då upptäckte också älgsaliv på kläderna. Och därmed lämnade polisen mordteorin.

Samtidigt som Ingemar är lättad över de nya uppgifterna är han psykist nere sedan polisen och samhället misstänkt honom för mordet.

- Det har bedrivits en häxprocess mot mig och jag blev häktad på grund av fullständiga fantasier, att jag har kört över min hustru med en åkgräsklippare, säger Ingemar Westlund till Sveriges Radio Kalmar.

Lennart Ackling
lennart.ackling@sr.se