Tätningslister sparar energi

Fräscha och rätt monterade tätningslister minskar uppvärmningskostnader och skyddar fönster och dörrar från att ruttna upp.  Men många låter listerna sitta i årtionden trots att effekten kan försämras radikalt på bara ett par år. 

- Skumgummilister bör bytas efter bara 2-3 år säger besiktningsman Lennart Hallgren men silikonlister som är dyrare håller längre.

Han stöter ofta på brister bland listerna som inte bara ska täta utan också fungera som ljuddämpare och stoppa damm från att komma in i fönster och dörrar.

- I hus som saknar elller har dåliga lister går det åt mycket onödig energi till uppvärmning och det blir fukt på fönstren vilket är ett växande problem säger Lennart Hallgren.

Det är så här års med stora temperaturskillander mellan inne- och uteluft listerna måste vara i toppskick. Det kan skilja 40 grader mellan inne- och yttertemperatur en kall vinterdag.

Tätningslister är en viktig del i ventilationsystemet i ett hus där det ska finnas ett undertryck som för ut den fuktiga inneluften som annars riskerar att leda till stora fuktskador i huset.

- Fuktproblemen ökar i takt med att många stimuleras att duscha längre, bada bubbelbad och köra fläktar allt längre tid säger Lennart Hallgren.

Jan Rindstig
jan.rindstig@sr.se