Västervik

Att älg dödade kvinna överraskar

Uppgifterna i går om att den kvinna från Loftahammar som hittades död en bit från sitt hem hösten 2008 dödades av ett hjortdjur, troligen en älg överraskar Bengt Andersson på jägareförbundet.

Bengt Andersson säger till Sveriges Radio Kalmar att älgar inte hävdar revir och inte är särkilt kända för att vara aggressiva. Och han känner inte heller till ett enda fall i Sverige där en älg orsakat ett dödsfall.

– Nej det har jag aldrig hört, men däremot att någon har kommit till skada nån gång ibland vid särkilda situationer, men även det är väldigt ovanligt, säger Bengt Andersson.

Han menar att det främst är i samband med jakt som älgar kan bli aggressiva, om man tillexemepel skjuter bort den sista kalven för en ko.

Men det förekommer tillbud med älgar även i samband med olyckor eller ute i samhället. Exempelvis när älgar kommit in i villaträdgårdar och blir berusade på äpplen. Och det finns uppgifter om flera älgattacker där människor skadats de senaste åren. Så sent som i oktober i år skadades en kvinna i Göteborgsområdet av en attackerande älg.

Men det här fallet kan vara det första där en älg dödat en människa. Och Bengt Andersson som inte tror att det rör sig om en älg, anser att polisen mycket tidigare borde ha upptäckt att det verkligen var en älg som låg bakom dödsfallet.

–  Om man skulle bli ihjälsparkad eller liknande av en älg, så skulle man ha en förfärlig massa yttre kraftiga skador, mycket kraftigt yttre våld, säger Bengt Andersson.

Leif Johansson
leif.x.johansson@sr.se

Älgattacker i Sverige:

  • En kvinna i Göteborg överfölls i mitten av oktober 2009 av en älg när hon rastade sin hund i en trädgård i Utby, i östra Göteborg. Älgkon sprang rakt på kvinnan och sparkade ner henne med bakbenen.
  • En man i 75-årsåldern anfölls i december 2008 av en älg i en trädgård i centrala Gällivare. Mannen fördes till sjukhus med sår i huvudet.
  • I maj 2006 blev en kvinna som var ute med sin hund vid ett motionsspår nära Öresjö utanför Trollhättan jagad av en ilsken älg. Kvinnan tvingades ta sin tillflykt upp i ett träd.
  • I juli 2006 blev en man svårt skadad efter att ha sparkats illa av en ilsken och skadad älg vid Vassara älv i Gällivare.
  • En 18-årig kvinna som en morgon i november 2004 var på väg till en buss i Oskarström blev attackerad av en älgko som plötsligt dök upp i villaområdet. Kvinnan fick föras till sjukhus med skador i huvudet och en hand efter älgens kraftiga sparkar.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.