Robin Masth och Mathilda Strand är två besvikna Kinastudenter hemma i Västervik igen. Foto: Lennart Ackling/SR Kalmar.
Västervik

Utbytesår i Kina slutade med fiasko

Ett utbytesår mellan gymnasiet i Västervik och en skola i Kina slutade med fiasko. Flera elever kände att den studieplan som de kommit överens om med Västerviks gymnasium och skolan i Kina inte alls fungerade.

På torsdagskvällen kom gymnasieeleverna Mathilda Strand och Robin Masth hem från Kina, sedan de hastigt avbrutit sina studier som utbytesstudenter.

– Vi valde att åka hem för tt vi kände att vi har inget mer att hämta på den här skolan, säger Mathilda.

– Vi hade redan försökt få bättringar under tre hela månader och det blev aldrig några ändringar, säger Robin.

– Problemet var att vi fick inte alls den utbildning som vi hade skrivit under, tecknat ett kontrakt att få, säger Mathilda.  

Västerviks gymnasium och en skola i Kina har inlett ett samarbete och Mathilda och Robin och ytterligare sex andra västevikselever åkte i höstas som pionjärer till Kina för att bland annat studera kinesiska, kultur och geografi. De övriga sex eleverna åkte hem som avtalat efter några månader, men Mathilda och Robin skulle stanna ett år, men valde att avbryta eftersom studieplanen inte fungerade.

Har försökt hjälpa

Pontus Larsson rektor på gymnasiet säger till P4 Kalmar att man försökt hjälpa ungdomarna hemmifrån Västervik och att han beklagar att Robin och Mathilda upplevt det så här.

– Tydligen har inte kineserna följt de planer vi kom överens om, säger han.

För Robin och Mathilda betyder det att de förlorat ett utbytesår, nått de kämpade för att genomföra på plats i Kina.säger de.

– Kände att vi har strulat med det här i tre månader. Vi har jobbat jättehårt och vi har pratat med alla rektorer från båda skolorna och vi har gjort mycket mer än vad vi egentligen har behövt göra. Det är vi som har dragit i det här och nu har vi insett att det inte kommer förbättras, säger Mathilda Strand.

Lennart Ackling
lennart.ackling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista