Musslor i Östersjön kan bli biogas. Foto: Sari Tolvanen/Greenpeace/Scanpix
Kalmar län

Näring i Östersjön kan bli biogas

Näringsämnen som förstör Östersjön kan bli till bilbränsle. Nu ska Regionförbundet, kommunerna i länet och flera andra aktörer se hur man kan ta till vara på den överskottsnäring som finns och göra den till biogas.

Totalt har projektet fått 17 miljoner kronor från EU som ska användas för att få fram bästa sättet att få biogas från alger, vass och musslor.

Anna Thore projektledare på Kalmar kommun är med i biogasarbetet. och enligt henne är det ingen brist på näring i Östersjön att göra biogas av.

– Det finns alldeles för mycket näring det är det som är problemet. Man tar upp den här näringen och har nytta av den på land istället, säger Anna Thore.

Det är ett stort projekt och det kommer ta lång tid innan vi kan få biogas från Östersjön. Först måste man lära sig vad som går att använda för att göra biogas, hur det ska samlas upp och transporteras, men också exakt vad som ska in i biogasreaktorerna. Gör man fel får man kanske ingen eller mindre gas än vad som är möjligt.

Därför är Kalmar Biogas med för att testa olika blandningar av alger, vass och musslor för att se vilken som fungerar bäst.

– Man kan nästan likna det vid en kostcirkel, man behöver ha olika delar kol kväve till exempel för att få en optimal gasproduktion, säger Linda Pettersson på Kalmar Biogas.

Än vet alltså ingen hur det här projektet kommer att sluta, men inte minst alger är ett hett spår för de som söker framtidens energi. Redan idag finns det algodlingar i världen.

Om projektet lyckas blir det flera vinster med mindre näring och därmed övergödning i Östersjön. Mer biogas som ersätter bensin och diesel och nya arbetstillfällen i länet.

– Allt bitarna är jätteviktiga, men jag tror den största vinningen kommer att vara vid vattnet, säger Anna Thore.

Leif Johansson
leif.x.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista