1 av 4
2 av 4
Ruben Alexandersson som spelade i Kalmar FF 1956 och Allan Konradsson som varit materialförvaltare i tio år på Fredrikskans. Foto:Tobias Sandblad/SR Kalmar
3 av 4
Henrik Rydström i samtal med Nasim Malik. Foto: Tobias Sandblad/SR Kalmar.
4 av 4
Charlotte Rasmusson med barnen Felix och Viggo. Foto: Tobias Sandblad/SR Kalmar.
Kalmar

Första spadtagen till arenan

Kl 12:23 den 12 december 2009 tog hundratals kalmarbor de första spadtagen till Kalmars nya arena som ligger i anslutning till Hansa City brevid E22.

Det var Arenabolagets VD Ronnie Nilsson, tillika födelsedagsbarn, som tutade igång de flera hundra som kommit för att vara med och gräva. En del valde att ta med sig en bit gräs hem till och med. Det var på dagen fyra år efter att Arenabolaget bildades.

Hela frågan om arenan har blivit en utdragen historia. I början på december 2005 kom de första nyheterna om att fotbollsklubben Kalmar FF ville ha en nya arena istället för Fredriksskans. Fobollsfansen gladde sig, men ganska snabbt blev hela frågan en följetong om pengar, bygglov, kommunal borgen och överklaganden.

Totalt kostar själva byggandet 233 miljoner kronor, sen tillkommer en del, så inflyttningsklar kommer arenan att ha kostat 250 miljoner kronor. Och det är unikt att en förening äger sin arena helt själva, vilket Kalmar FF kommer göra.

Flera nya arenor har byggts senaste åren, i Borås, Malmö och Göteborg bland annat, men där är det någon annan som äger hela eller delar av arenorna.

Redan till våren ska gräset på planen sås och den 15 mars 2011 ska arenan vara klar för spel.

Kalmar FF:s ordförande Johnny Pettersson sa innan spadtagen togs att det är en arena som alla ska vara stolta över och använda till evenemang.

SR Kalmar
nyheter.kalmar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista