Kalmar län

Kyrkklockor slår för miljön

På söndagen kommer kyrkklockor att ringa världen över i en manifestation för klimatet. I Sverige samtliga stift kommer totalt 300 kyrkor att låta klockorna slå 350 slag med start klockan 15.00.

– Tanken är att det ska ringa i hela världen, säger Martin Lind, biskop i Linköpings stift.

Aktionen startar på Fiji lokal tid och Sverige anpassar sig efter den stora ekumeniska gudstjänst som avslutas i Köpenhamn klockan 15.00.

Klockringningen blir som en ”normallång” klockringning i samband med högmässa eller begravning. Det rör sig förmodligen om mellan fem och tio minuter, beroende på klockans storlek och svängradie, skriver Svenska kyrkan i ett pressmeddelande.

Ekumenisk manifestation

Det är inte bara kristna kyrkor som ska låta sina klockor klämta utan det är en ekumenisk manifestation i ett samarbete mellan alla religioner.

350 slag i kyrkklockor ska markera höjdpunkten i FN: s klimatförhandlingar i Köpenhamn för att påminna om att koldioxidhalten i atmosfären inte får överstiga 350 ppm, miljondelar koldioxid i luften. Kyrkan har sagt att man vill se ett rättvist klimatavtal som slutresultat.

– Det gäller att hitta ett avtal som är så rättvist som möjligt och kan vi få ett avtal där vi delar bördan mer rättvist och går i riktning mot en mer medveten och klok klimatpolitik så vore det mycket värt, säger Martin Lind.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista